fbpx

DEEL 1:  Over nat-zoenende ooms en of tantes;-) YEK!

Je herkent het misschien nog wel van de verjaardagen of feestjes van je ouders (vroeger). Rond een uur of acht kwamen ooms, tantes, nichtjes en neefjes binnen voor de koffie met gebak. Er kwamen ook altijd een paar ‘nep’ ooms en tantes. Dat waren vrienden van je ouders maar omdat je ze al kende vanaf je ‘luiertijd’ noemde je hen ook braaf ‘oom’ of ‘tante.’

Niet dat ik daarin onderscheid maak van wel- of niet natzoenende ooms en of tantes 😉 Daaraan kunnen zowel ‘echte’ als ‘nep’ ooms en tantes zich schuldig maken. Hoewel ik eerlijk gezegd in mijn eigen verhaal mijn echte ooms en tantes nooit heb kunnen betrappen op natte zoenen! Écht niet!

Ik was als kind altijd dolblij wanneer het verjaardags-bezoek kwam. Koffie, gebak (en voor het 2e bakkie een vers koekje) stonden klaar in de keuken, de bowl en advocaat in de kelder. Voor bij de ‘latere’ borrel stonden de Duyvis pinda’s, stukjes kaast en worst, warme hapjes in de vorm van een gehaktballetjes of kipkluifjes al binnen handbereik. Soms lagen er ook nog weleens zoute harinkjes met uitjes klaar in de koelkast… Wát een lucht! Maar ik dwaal af…

Mijn ouders hadden ook vrienden, veelal artistieke vrienden en er was altijd één koppel bij dat ontzettend aardig was, maar waar ik van de ‘oom’ altijd een welgemeende, dikke en kleffe klapzoen kreeg. Begrijp mij niet verkeerd, ik ga me niet opeens aansluiten bij de ‘me too beweging’ want deze enorme klapzoen was gewoon een hartelijk bedoelde, weliswaar natte zoen op mijn wang.  Deze beste man had helemaal geen andere intenties of bijbedoelingen.  Ik denk dat hij zelf volstrekt niet in de gaten had dat hij mij achterliet met een natte wang, die ik vervolgens met een besmuikt lachje schoon ging poetsen. Als kind en ook als volwassene voelt dit nu eenmaal niet zo prettig. Ik besef mij dat ik niet mag klagen want ik heb gelukkig nooit erger dan dit mee mogen maken op welk feestje dan ook. J Het zijn overigens niet altijd ooms hoor! Ik heb ook andere verhalen gehoord. Bijvoorbeeld van een vriendin die bij een felicitatie opeens in een klotsende oksel van een liefhebbende tante geklemd zat. Jasses!

Ik weet dat er bruiden en ook bruide-gommen zijn die als een berg opzien tegen het felicitatie- en dan met name het daarbij behorende kusmoment!  Niemand zit toch te wachten op kleffe handjes, omhelzingen van zwetende ‘tantes’, natte zoenen van bebaarde of besnorde ‘ooms’!

De vraag rijst nu: ‘Kun je dit voorkomen? Het antwoord: ‘Nee!!!’ maar ik heb wel een goede tip:

Ga niet een uur lang als bruidspaar met je (schoon) ouders aan weerzijden staan om felicitaties (waaronder ook natte zoenen) van de zich in een lange rij opgestelde gasten in ontvangst te nemen. In plaats daarvan kun je alle gasten bij binnenkomst bijvoorbeeld een roos geven. Zij nemen een hapje en een drankje en jullie bewegen je tussen de gasten en gaan overal de rozen ophalen en de daarbij behorende felicitaties en zoenen in ontvangst nemen ;-)…… Mocht er dan een wat kleffer kusje tussen zitten? Nou, dan ga je je gewoon even opfrissen om je vervolgens weer fris en fruitig tussen je gasten te begeven! Met dit vooruitzicht hoef je er ook niet ‘zo’n ding van te maken’!  

Én voor de gasten heeft het als grote voordeel dat ze niet in de rij hoeven staan om jullie te feliciteren! Iedereen blij en die nachtmerrie kun je alvast wegstrepen ;-)